In augustus 2020 gaf een drugscrimineel opdracht aan een 29-jarige man uit Den Haag een container met 743 kilo drugs uit de Rotterdamse haven te halen en over te brengen naar een loods aan de Zwarte Zee in Maassluis. Zowel de 29-jarige man als de opdrachtgever zijn aangehouden. Later in augustus viel een zwaarbewapend team van de Douane, Team Bijzondere Bijstand, de loods in Maassluis binnen. De opdrachtgever is onlangs veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar met aftrek van voorarrest.
De partij cocaïne zat verstopt in een container met een lading bananen die afkomstig was van een bedrijf in Ecuador. De container is daar geladen op een containerschip dat op 17 juli 2020 uit Ecuador is vertrokken en is, via diverse havens in Zuid-Amerika en de Dominicaanse Republiek, uiteindelijk op 4 augustus 2020 aangekomen in de haven van Rotterdam.
De lading bananen was volgens het douanesysteem Douane Manifest bestemd voor een bedrijf in Parijs. Het bedrijf wat bewaarder was, had een transportbedrijf ingeschakeld om de container op te halen. De chauffeur van dit transportbedrijf was voornemens om de container op 4 augustus 2020 in de avonduren op te halen bij ECT. Toen de chauffeur op 4 augustus 2020 de container wilde vooraanmelden via Portbase, bleek dat de container al eerder die dag, kort voor 14:00 uur bij de ECT-Terminal was uitgehaald. De vooraanmelding daarbij bleek te zijn gedaan met een vervalst account.
Door de directeur van dit bedrijf werd eerder op 1 juli 2020 melding gedaan van de aanmaak van een vervalst account op Portbase, naar aanleiding hiervan is de officier van justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart om het betreffende account verder te onderzoeken en eventuele containers die met dit account zouden worden voorgemeld te controleren op de aanwezigheid van verdovende middelen.
In de periode van 22 juli tot en met 4 augustus 2020 heeft de verdachte veelvuldig contact gehad via de app Signal over het te verrichten drugstransport. De verdachte kreeg op 1 augustus 2020 bericht dat het transport daadwerkelijk zou gaan plaatsvinden en wanneer. Hij overlegde daar vervolgens over met een medeverdachte en nam daarna de opdracht aan.
De verdachte heeft vervolgens meerdere handelingen verricht die nodig waren voor de uitvoering van dit transport. Hij stond in nauw contact zijn opdrachtgever(s) en gaf de benodigde gegevens voor het ophalen van de container van het haventerrein door aan een andere medeverdachte . Op 2 augustus 2020 in de avond vond er een ontmoeting plaats tussen de verdachte, een medeverdachte en één (van de) opdrachtgever(s) om zaken te kunnen “afstemmen”. Later op de avond spraken de verdachte en de medeverdachte nog een keer samen af. De verdachte nam hierbij steeds het initiatief. De verdachte heeft vervolgens de huur van de vrachtauto met oplegger geregeld, om de honderden kilo’s drugs van het haventerrein te halen.
De verdachte heeft ook werkschoenen en een hesje voor de medeverdachte geregeld. Deze lagen gereed bij de Heijplaat en de medeverdachte heeft deze daar opgehaald. Gedurende de tijd dat de 29-jarige verdachte onderweg was naar de Maasvlakte en op het terrein van de ECT-Terminal was, onderhield de verdachte het contact met een andere medeverdachte. Hij gaf de ontwikkelingen met betrekking tot de container door, checkte hoe de rit verliep en stuurde de medeverdachte ook aan.
De verdachte stuurde die dag om 09:40 uur een afbeelding van een zogenaamde encrypted chat op een andere telefoon. In die chat werd om 9:27 uur gezegd dat de bak net gelost was en dat de pincode zo zou komen. Daarna gaf de verdachte nogmaals aan dat er gelost was en dat ze op de pincode wachtten. Om 11:06 uur stuurde de verdachte een bericht aan de medeverdachte met de tekst: “Oké hij mag er uit. Kijk hoe hard je kan straks is die weg.” Daarna belde hij de medeverdachte en vervolgens stuurde hij medeverdachte een foto van een notitie op een andere telefoon, met het containernummer, de pincode en overige gegevens met betrekking tot de container.
Om 13:02 uur stuurde de verdachte een bericht aan de medeverdachte waarin stond: “Hij is nu met mij. We zijn die kant bij jou ok.” De medeverdachte stuurde hem daarna een bericht dat hij bijna binnen was, gevolgd door een foto die was gemaakt bij het gebouw op de ECT Delta. Bij dit gebouw heeft hij zich middels de pincode aangemeld en daarna ontving hij een routeplan voor op de terminal. De verdachte gaf hem om 13:22 uur de opdracht om een foto te maken van de bon met het routeplan en die aan hem door te sturen. Vervolgens gaf de verdachte aan de medeverdachte door dat het afleveradres was gewijzigd en dat hij naar een loods in Maassluis moest rijden.
De drugscrimineel die de opdracht gaf aan de 29-jarige man uit Den Haag, was niet de baas. De drugscrimineel kreeg namelijk van grotere criminelen opdracht om dit drugstransport te regelen. De drugscrimineel zei echter in een verklaring tegen de rechtbank niet te hebben geweten dat er drugs in de container zat. De verdachte zei dat hij dacht dat het ging om merkkleding. ”Zijn verklaring dat hij dacht dat het merkkleding betrof, is in dit licht ongeloofwaardig. Bij de overtuiging weegt ook mee dat de verdachte tijdens de verhoren door de politie zijn verklaring meermalen heeft gewijzigd, waarbij hij deze telkens lijkt te hebben aangepast naar aanleiding van hetgeen aan hem werd voorgehouden.” Aldus de rechtbank in Rotterdam.
De verdachte werd naar eigen zeggen na de mislukte actie bedreigd door zijn opdrachtgevers. ”Dat hij achteraf werd bedreigd, omdat een aantal anderen dachten dat zij door de verdachte en medeverdachte geript waren, is op zich goed mogelijk, maar doet niet af aan genoemd bewijs. Ook wordt hierbij in aanmerking genomen dat de verdachte na de mislukte uithaal de app Signal met alle chatberichten van zijn telefoon heeft verwijderd, hetgeen is aan te merken als een verhullingshandeling.” Zo stelt de rechtbank.
De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar met aftrek van voorarrest.